Grote Kerk

BINNENKORT IN DE GROTE KERK: (meer info: zie Evenementenagenda

10 juni: 14:30 uur: Jazz-pianist Bert van den Brink bespeelt Gerstenhauer-orgel (geen concert)

26 juni-2 september: Expositie Vanessa van Gasselt, Glenn Sluisdom, Dagmar Gerritse, Nahuel Reyes Gomez 

17 juni: 15.30 uur Bach-concert  Nicolaas Consort en Kamerkoor PA'dam o.l.v. Maria van Nieukerken - Wim Dijkstra orgel

11 juli: 20.00 uur: Orgelconcert i.s.m. Orgelkring Waterland; organist: Erik-Jan Eradus

25 juli, 20.00 uur koorconcert door Holy Trinity Parisch Church Choir uit Stratford-upon-Avon, (50 personen plus orgel)
Meer informatie:
http://www.stratford-upon-avon.org/music-welcome-page

Concert van het Engelse Holy Trinity Church Choir 

25 juli om 20.00 uur in de Grote Kerk van Monnickendam

 

Dit bijzondere kerkkoor uit Stratford-upon-Avon komt voor een korte tournee naar Nederland om in 4 verschillende kerken op te treden.

Op woensdag 25 juli 2018 om 20.00 uur treedt het koor van de Holy Trinity Church van Stratford-upon-Avon op in de Grote Kerk van Monnickendam. Ons prachtige orgel, bespeeld door Charles Matthews, zal het koor begeleiden. Er wordt een gevarieerd programma ten gehore gebracht met juweeltjes uit de Engelse koortraditie.

Programma:

Dyson Magnificat and Nunc dimittis in D major
Harris Faire is the Heaven
Britten Rejoice in the Lamb Op. 30
Tippett Five Negro Spirituals
Elgar Give unto the Lord
Folk songs

 

Holy Trinity Church is bekend, niet alleen vanwege dit uitmuntende koor, maar ook is Stratford  wereldwijd bekend als geboorteplaats en plaats van overlijden van William Shakespeare. Het huidige gebouw dateert uit 1210 en is gebouwd op de plaats van een Saksisch klooster. Het is het oudste gebouw van Stratford en het is opvallend gelegen aan de oever van de Avon. Lange tijd was het de meest bezochte parochiekerk van Engeland.

Het koor bestaat uit ca 50 jongeren en volwassenen en speelt al vanaf de 15e eeuw een belangrijke rol in de diensten van de Holy Trinity Church. De zangers staan onder leiding van Benedict Wilson en de organist is Charles Matthews.

Het belooft een bijzondere avond te worden, dus kom luisteren en genieten!

 

Toegang is gratis met een collecte aan de uitgang.

 


14 januari 2018 - Romantisch Benefietconcert door Jaarclub Rapalje

Drie studenten in concert voor Leidsche traditie

Deze winter, op zondag 14 januari aanstaande, zal de Leidsche jaarclub Rapalje een romantisch benefietconcert geven in de Grote Kerk te Monnickendam om een eeuwenoude traditie van hun studentenvereniging LSV Minerva voort te zetten. Drie dames zullen de klassieke muziek verzorgen, alledrie met een bijzonder muzikale achtergrond op verschillende conservatoria binnen en buiten Nederland.

In aanloop van de leidse traditie Sine Regno, waar het laatste weekend van februari het bestuur van LSV minerva Leiden zal verlaten en de sociëteit volledig in handen zal zijn van studenten binnen en buiten Leiden, moet door elke jaarclub een bijdrage worden geleverd. Honderden jaarclubs zetten zich jaarlijks met hart en ziel in om de eeuwenoude traditie jaar na jaar waar te blijven maken, dit jaar ook Rapalje.

Ophelie Dimmendaal, Lucille de Vries en Willemijn de Widt zullen een bijna geheel romantisch klassiek programma neerzetten met onder meer Chopin, Liszt, Beethoven en Schubert. Ophelie -virtuoos pianiste, oud-leerlinge van Wibi Soerjadi en alumnus van de Sweelinck academie- zal voornamelijk Liszt en Rachmaninov vertolken, waar Willemijn -alumnus van de Excellence academie- zich eerder zal richten tot enerzijds vroegromantische muziek van Beethoven en anderzijds expressionisten als Ravel. Lucille- fluitiste aan het conservatoire de la ville de luxembourg- zal werken van onder meer Fauré spelen.

De kaartverkoop van het benefietconcert is reeds begonnen bij boekhandel Nimo, maar ook voor aanvang van het concert is het mogelijk om nog een kaartje aan te schaffen. Een kaartje bedraagt €10, waarbij een consumptiebon is inbegrepen. Naast een warm drankje bij het concert, kunt u verschillende lekkere hapjes nuttigen die door Rapalje zullen worden verzorgd. Het kan fris worden in de kerk en het is dan ook verstandig om u warm te kleden naar deze gelegenheid.

Rapalje hoopt u te ontmoeten op 14 januari aanstaande!

 

 


In verband met het weer wordt op vrijdag 18 augustus de voorstelling van de opera

Les Dialogues des Carmélites

verplaatst naar de Grote Kerk. 

 

                                        


Middagconcert in het koor

Spelers: Ike Rebel, orgel – Claartje Linting, fluit.

Gespeeld wordt muziek van Corelli (1653-1713), Händel (1685-1759), Wesley (1766-1837), Vierne (1870-1937) en Fauré (1845-1924). 

De toegang is vrij. Er wordt gecollecteerd ten bate voor het kerkonderhoud.

 


5 augustus 2017  Concert Gabriel Zucker

Information about the performance Gabriel Zucker:

Gabriel Zucker: Messiaen's Vingt Regards Sur L'Enfant Jesus

New York-based pianist Gabriel Zucker presents a rare performance of the complete Vingt Regards sur l'Enfant Jesus, Olivier  Messiaen's two-hour magnum opus for the piano. Alternatively bombastic and tender, mysterious and immediate, Vingt Regards is a sprawling and overwhelming expression of the range of human (and, perhaps, divine) experience.

Gabriel Zucker is an award-winning pianist, composer, and multi-instrumentalist from New York. A specialist in twentieth century classical music and improvisation, Zucker combines maximalist compositions with the progressive improvisation of New York’s creative music scene. His music has received two ASCAP composition awards, and he has performed in New York at such venues as Carnegie Hall, Le Poisson Rouge, and the Jazz Gallery, as well as throughout the Northeast, Canada, and Europe. He studies piano with Sophia Rosoff, and previously studied with Wei-Yi Yang at Yale University, where he graduated summa cum laude with a bachelors degree in Music and Ethics, Politics, & Economics. He recently returned from Oxford where he was studying on a 2015 Rhodes Scholarship.

                                               

Here a couple samples from a recent performance of the piece in Oxford, UK: https://www.youtube.com/playlist?list=PLMB-5p1uu-hHLQV6lIfNnKsW7QaB9GuTE


 

Kijk hier naar de website Orgelnetwerk Noord-Holland en luister naar het orgelconcert door Wim Dijkstra.

 


28 mei een optreden van het AYSO


Op 25 juli 2017 om 20.00 uur Concert door Furness Music Centre

Furness Music Centre is an independent charity based in the south of the Lake District in England. Almost 100 members meet each week to form an orchestra, a choir and to play in small ensembles.  Everyone is welcome to join from children under 10 years old to people who have retired, and people of all abilities are also welcome.  The repertoire is very broad including classical, folk and modern pieces.  Every summer some members travel on tour together, with this year's tour bring a chamber orchestra and choir to Amsterdam.

 


Bachconcerten in Monnickendam

    


11 juli 2016: Abbot's Hill Girl's School


GROOT ZOMERS CONCERT

25 juni 2016: Zaans Interkerkelijk Mannenkoor en koor 'Praise Him'

 

Op zaterdag 25 juni organiseert het:

ZAANS INTERKERKELIJK MANNENKOOR een concert in de Grote Kerk, De Zarken 2  in Monnickendam onder leiding van hun vaste dirigent de heer Martin Mans.

Als gastkoor zal het grote gemengde koor PRAISE HIM, circa 200 zangers onder leiding van onze vroegere dirigent de heer Jan Quintus Zwart aan dit concert deelnemen.

 

De beide koren zullen hun eigen nummers ten gehore brengen maar ook een aantal nummers gezamenlijk, dat betekent dat dan een koor van circa 300 zangers prachtige koormuziek zal laten horen in deze schitterende kerk van Monnickendam.

De orgelbegeleiding voor koor en samenzang is in handen van de bekende organist Dirk Out.

Aanvang 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur

Toegangsprijs €10.00 kaarten verkrijgbaar via:   

NIMO Boek kerkstraat 53 Monnickendam

Fam. K.Kempe Graaf Willemlaan 60 Monnickendam

Fam. A.Wijnands Veeringstraat 33 Zaandam

ZIMkaarten@gmail.com en voor aanvang bij de kerk.

 


 

Feestelijke inwijding concertvleugel en uurwerk

Grote Kerk Monnickendam, 21 mei 2016


Op zaterdag 21 mei a.s. vindt de inwijding plaats van de concertvleugel Estonia middels een feestelijk concert in de Grote Kerk Monnickendam.
In de pers is de afgelopen tijd al aandacht besteed aan de komst van deze Grand Piano, gemaakt in Estland, gekocht in Londen. De aanwezigheid van een volwaardig, voor concerten gemaakt instrument maakt het mogelijk dat in de Grote Kerk pianisten van naam recitals kunnen komen geven. Dankzij een aantal particulieren en een bijdrage van de Stichting Vrienden van de Grote en Lutherse Kerk, was het benodigde bedrag beschikbaar. Op zaterdagavond 21 mei worden alle inwoners van Waterland in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met deze concertvleugel.
Gelijk met de in gebruik name van de concertvleugel worden ook het uurwerk en bel, welke 100 jaar is weggeweest, weer in ere hersteld. Het uurwerk kan worden bekeken in de kosterij.
Het concert zal worden verzorgd door Antje Lohse, mezzosopraan, Marijke de Jong, fluit, Sebastiaan van den Bergh, cello en Wim Dijkstra, piano. Er zullen werken van o.a. Lefebvre, Beethoven, Fauré, Rachmaninov, Massenet, Caplet en Weill ten gehore gebracht worden.
De avond begint om 19.30 uur. In de pauze kunt u genieten van een drankje en een hapje.
Voor meer informatie: www.grotekerkmonnickendam.nl
Volg ons ook op Facebook: www.facebook.com/grotekerkmonnickendam.

 

 

Foto's van de feestelijke inwijding van de concertvleugel

   

 

 

 

 

     

 

... en het uurwerk op 21 mei 2016

 

               

 


Miniconcert van Amsterdams Jeugdconcert

 

Op zondagmiddag 5 juni 2016 wordt een miniconcert gegeven door het Amsterdams Jeugd Symphonieorkest AYSO. Het AYSO is het jeugdsymfonieorkest van de Muziekscholen van Amsterdam en Amsterdam Noord en bestaat uit 75 jongeren tussen de 12-20 jaar o.l.v. dirigent Peter Veenhuizen. Het orkest speelt een breed repertoire van klassiek, musical, film en popmuziek.

 

 
 
 

Exposities

Foto's

Concerten

Foto's

Trouwlocatie

Foto's

Evenementen

Foto's

Omgeving

Meer info

Rondleiding

Meer info